Розмова людини з богом

праведный человек возвещающий волю бога

П\’єса: Розмова людини з богом

Дійові особи: Чоловік, Бог.

Дія відбувається в квартирі звичайної людини. Ніч. Людина спить у своєму ліжку. В квартирі темно. Чути шурхіт постільної білизни, включається світло. Він прокидається в холодному поту. 3:24.Йде у ванну. Випиває трохи холодної води з-під крана, і встає перед дзеркалом.

Чоловік: “Боже, за що ти мене так не любиш? Навіщо ти все створив саме так? Може бути це гра? З нами ти граєш? І в чому суть гри? І як в цій грі перемогти?

Він уважно роздивляється дзеркало, сподіваючись що-небудь розгледіти у своєму віддзеркаленні. У відповідь тиша.

Чоловік: Ти ж всемогутній! Зроби так, щоб всі жили щасливо, навіщо всіх мучити стражданнями? Хіба тільки пройшовши через тернистий шлях можна потрапити в пекло? А сам ти як туди потрапив? Чому ти терзаєш людей спокусами, обіцяючи винагороду, якщо ти знаєш, що немає в світі жодної людини, який жив би, не порушуючи жодної твоєї заповіді? Ти сам створив нас за своїм образом і подобою, значить ти такий же, як і ми – грішник….

Бог: Я святий. В мені істина і світло. Я всемогутній і всюдисущий, живи за заповідями, і ти потрапиш в рай, і знайдеш вічний спокій.

Людина: Якщо ти все можеш, навіщо тоді тобі знадобилося ребро Адама, щоб створити Єву? Ти наділив людей свободою волі і встановив для всіх правила гри. Кожен, хто порушить – буде покараний вічними пекельними муками. Боже, навіщо ти зробив це з нашими душами?

Бог: Ти знайдеш відповідь у біблії. Читай і роби згідно з заповідями Божими. І ти потрапиш в рай, і знайдеш вічний спокій.

Чоловік: ти запрограмував нас всіх однаково: народиться, прожити трохи в грішному світі і померти. І в цей короткий проміжок часу (порівняно з твоєї вічністю) ми відчуваємо голод, розмножуємося, вчимося, створюємо конкуренцію, вбиваємо, жадаємо влади і багатства. Наш світ – це твоя гра. Вихідний код цієї гри бездоганний. Гравці не можуть виграти, так як мета гри не відома нікому. І весь ігровий процес складається з перешкод, які відбивають бажання грати….

Вже не дивиться в дзеркало. Варто, хвилину не рухаючись, втупивши очі в темний кут квартири. Тиша створює відчуття спокою.

Чоловік: Чому ти мовчиш? У тебе немає відповідей? Чи ти відповідаєш тільки обраним – божевільним, яким отже ніхто не повірить, навіть якщо вони все розкажуть. Ти також слабкий як і всі ми люди, ти хочеш дивитися на свою гру нескінченно, як ми тут робимо помилки і вмираємо. Тебе тішить те, що ми не можемо жити тут вічно, а у тебе нескінченне час!

Бог: Час існує тільки на землі. Спаси свою душу життям праведної на землі, і ти потрапиш в рай, і знайдеш вічний спокій.

Чоловік: Боже, я роблю помилки. Але я усвідомлюю, приймаю до відома. Я намагаюся їх виправити і йти далі. Але цей гріх залишиться назавжди зі мною. Неможливо, розбивши скляну вазу, з\’єднати її назад в цілість одними лише молитвами. Я намагаюся не наступити на тіж граблі ще раз, огородити себе від грішних справ і жити праведно. Але адже завжди хтось знайде твою помилку, почне кричати, тикати тебе носом у неї, а потім ще й допомагати тобі її виправити! Йому повністю наплювати на твою думку. І тут все, що ти створив, твій світ летить до чортів собачим, і нірвана стає недосяжною… І навіщо все це?? Гаразд, це було риторичне питання, відповідати не треба.

Все навколо темніє. Чути шурхіт постільної білизни, включається світло. Він прокидається в холодному поту. 3:24.

Завіса.

спеціально для

ДейФан